Інформація для українських пацієнтів, які потребують лікування в Польщі

Це збірка інформація для українських хворих на мієлому та амілоїдоз AL, які потребують доступу до медичної допомоги в Польщі.

Цю збірку було написано з використанням загальнодоступної інформації. Польські органи охорони здоров’я не розглядали та не перевіряли її.

Якщо вам потрібна допомога або виникли конкретні запитання щодо лікування та догляду в Польщі, напишіть на адресу info@mpeurope.org

Ми приймаємо та відповідаємо на електронні листи, написані українською мовою.

 

Чи буде покриватися лікування мієломи та/або амілоїдозу AL у Польщі?

Уряд Польщі погодився покривати всі медичні потреби українських біженців через Національний фонд охорони здоров’я (NFZ – Narodowy Fundusz Zdrowia). Сюди входить надання лікування та догляду за хворими на мієлому та AL-амілоїдоз.

Тому українські пацієнти повинні розраховувати на той самий рівень медичної допомоги, що й громадяни Польщі. Це оголошення стосується громадян України, які мають у проїзному документі посвідчення, видане Прикордонною охороною Республіки Польща, або штамп Прикордонної служби Республіки Польща, що підтверджує легальне перебування в Польщі після перетину з 24 лютого 2022 року.

Натисніть тут, щоб ознайомитися з офіційною заявою уряду польською та українською мовами.

 

Де можна зареєструватися для отримання лікування мієломи та AL-амілоїдозу?

Пацієнти з України, які страждають від мієломи та AL-амілоїдозу, мають зателефонувати на безкоштовну гарячу лінію за номером +48 800 190 590 та зареєструватися, повідомивши про свою потребу в лікуванні. Вам необхідно буде надати свої персональні та контактні дані. Протягом двох днів з вами зв’яжеться координатор із медичних питань та надасть необхідну інформацію щодо місця і часу прийому.

+48 800 190 590 безкоштовна гаряча лінія польською, українською, англійською та російською мовами (цілодобово).

Тут можна знайти лікарні, які забезпечують лікування цих захворювань.

Myeloma Patients Europe (MPE) також має список лікарень та гематологів у Польщі для лікування мієломи та амілоїдозу AL. Якщо вам потрібна додаткова допомога з визначенням лікарні чи гематолога в Польщі, будь ласка, напишіть на адресу info@mpeurope.org.

 

Як я можу отримати лікування в Польщі?

У MPE ми знаємо про низку способів, за допомогою яких українські пацієнти з мієломою та амілоїдозом AL отримують доступ до лікарняного лікування в Польщі.

  • Під час перетину кордону пацієнтів повинні ідентифікувати польські прикордонники та/або медичні працівники (або постачальники гуманітарної допомоги), які можуть направити їх до відповідних служб у Польщі. Оскільки це може відбуватися не завжди, важливо, щоб пацієнти якомога швидше повідомляли про себе чиновникам, коли вони в’їжджають в країну, щоб вони могли направити вас до відповідної служби.
  • Ви можете відвідати вебсайт, створений органами охорони здоров’я Польщі для українських пацієнтів: https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pacjenci-z-ukrainy
    На цьому вебсайті регулярно з’являтиметься оновлена інформація.
  • Для отримання додаткових консультацій та інформації пацієнти також можуть звернутися безпосередньо до польських органів охорони здоров’я.
    • Ви можете зателефонувати на гарячу лінію Національного фонду охорони здоров’я для пацієнтів за номером +48 800 190 590. Ця гаряча лінія доступна кількома мовами, в тому числі українською, і працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень.
    • Ви можете отримати доступ до гарячої лінії в неробочий час, зателефонувавши +48 800 137 200. Ця гаряча лінія також доступна українською мовою і працює з 18:00 до 8:00 у вихідні та святкові дні. Існує також система письмових повідомлень, до якої ви можете отримати доступ тут.
  • У деяких ситуаціях (наприклад, пацієнти, які зараз лікуються в лікарні), де це можливо, українські лікарі-гематологи можуть безпосередньо зв’язуватися з польськими лікарнями, щоб організувати плавний перехід пацієнтів через кордон і до лікарні. Якщо ви все ще можете зв’язатися та поговорити з лікарем, який лікував вас в Україні, MPE радить вам зробити це, щоб зрозуміти, яку допомогу вони можуть надати.

Зверніть увагу, що MPE важко перевірити, як ці параметри функціонують на місцях, тому, якщо є конкретна ситуація, у якій вам потрібна допомога, надішліть електронного листа на info@mpeurope.org

 

Де я можу знайти допомогу для медичних перекладів? 

Деяким пацієнтам може бути важко спілкуватися з медичними працівниками та лікарями місцевою мовою. Це особливо ускладнюється медичною мовою, яка використовується в охороні здоров’я.

Польським лікарям та іншим медичним працівникам також може бути важко зрозуміти медичні конспекти українських пацієнтів.

Ми знаємо, що в деяких лікарнях є послуги перекладу, які допоможуть у цій ситуації. Однак, якщо ви не можете знайти необхідну допомогу з перекладу – надішліть електронного листа на info@mpeurope.org, і ми зможемо надати допомогу з перекладом через наші мережі.

 

Які організації пацієнтів з мієломою та AL-амілоїдозом є в Польщі?

MPE має дві організації-члени в Польщі, які можуть надавати інформацію та підтримку пацієнтам з мієломою та амілоїдозом AL.

 

 Fundacja Carita – Żyć ze Szpiczakiem (Фонд Каріта – Жити з мієломою)

Polskie Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Szpiczaka (Польська асоціація допомоги хворим на мієлому)

Обидві є організаціями із захисту пацієнтів, які можуть надавати
підтримку українським пацієнтам, і є експертами в польській системі
охорони здоров’я, тому не соромтеся звертатися до них безпосередньо. MPE
також може допомогти встановити контакт із ними, якщо буде така
потреба.

Де я можу отримати підтримку?

Нижче наведено список інших організацій, які, за нашими даними, надають допомогу громадянам України та пацієнтам із України: