EMPOWERING MYELOMA ADVOCACY ACROSS EUROPE


LinkedIn facebook twitter youtube

 
Povečanje števila okuženih s COVID-19 povzroča veliko zaskrbljenost, številne države pa so bile prisiljene uvesti ukrepe za zaustavitev širjenja virusa. Ti ukrepi so v mnogih državah zelo omejevalni, zajemajo pa lahko socialno distanciranje in delo od doma zaradi karantene ali izolacije, da se prepreči okužba samega sebe in drugih.
Javnost je zaradi informacij, ki jih prejemamo vsakodnevno, čedalje bolj zaskrbljena, to pa še posebej velja za bolnike kot so tisti z mielomom in AL amiloidozo, ki se med širjenjem koronavirusa lahko počutijo še bolj ranljivo.

Ne smemo pozabiti, da imajo rakavi bolniki, zlasti tisti, ki trenutno prejemajo terapijo, oslabljen imunski sistem, zaradi česar so bolj izpostavljeni okužbam nasploh, kar velja tudi za koronavirus.
Zaradi razmer, ki so nastale zaradi omejitvenih ukrepov držav za preprečevanje širjenja bolezni, na primer karantene, se bodo navade ljudi za precej časa spremenile. To so težki časi, ki lahko porodijo negativne misli, občutek strahu in tesnobe. Vemo, da bo v nekaterih državah karantena trajala mesec dni ali več, ne vemo natančno kako dolgo bo trajala in kako dolgo bodo trajali omejitveni ukrepi.
Zato je zdaj bolj kot kadar koli pomembno poskrbeti za svoje fizično in psihično zdravje.

Združenje MPE je ob pomoči Fátime Castaño, psihoonkologinje, v nadaljevanju zbralo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali kar najbolje shajati z omejitvijo izhoda.

1. Vzemite si čas za to, da si domače okolje uredite udobno in sproščujoče, ne samo fizično, ampak tudi tako, da se opremite s stvarmi, ki vam pomagajo zmanjšati stres in spodbujajo uživanje, na primer knjigami, glasbo in drugimi stvarmi, ki vam pomagajo, da se zaposlite in mislite pozitivno.


2. Rutina je vedno dobra za vaše telesno in duševno zdravje. V tem času kolikor je mogoče ohranjajte svojo običajno rutino ali pa si jo ustvarite, kar vam bo pomagalo, da se boste počutili zdravo in srečno. Poskrbite za to, da bo vaša rutina v tem času vključevala zdrave navade kot je prehrana, spanje, telesna dejavnost in prosti čas.


3. Ne bodite ves dan v pižami! Če ste doma, še ne pomeni, da dneva ne morete začeti enako kot ste ga pred karanteno. Tako se boste počutili bolj povezani z običajnimi navadami in zunanjim svetom, počutili pa se boste tudi bolj pozitivno in produktivno.


4. Če v tem času delate od doma in to lahko počnete, poskušajte ločevati med prostorom za delo in tistim za uživanje prostega časa. Poskusite si urediti »domačo pisarno« z vso opremo, da boste delo opravljali kar najbolj nemoteno. Pri tem lahko kot »delovni prostor« uporabljate ločeno sobo ali kotiček v svojem domu. Če imate možnost za to, naj bo ta delovni prostor ločen od prostora, kjer preživljate prosti čas, tako da imate tudi prostor za sproščanje po delovnem dnevu.


5. Karantena lahko povzroča osamljenost, kar je pomembno priznati, da se prepreči občutek izoliranosti in odtujenosti od običajnega življenja in zunanjega sveta. Čeprav bodo fizični stiki s prijatelji, družino in ljubljenimi osebami omejeni, lahko na srečo ostanete v stiku na druge načine. Videoklici, redni telefonski pogovori in vzdrževanje stikov prek e-pošte, storitev za sporočila in družabnih medijev so tehnološke rešitve, ki vam pomagajo ohranjati stike z ljubljenimi osebami. Tudi pri delu od doma se lahko počutite izolirani, če ste navajeni delati v pisarni. Razmislite o rednih klicih ali videoklicih s svojo ekipo, sodelavci, šefom ali drugimi partnerji, da se boste še naprej počutili povezani s svojim delovnim okoljem.

6. Včasih se lahko zaradi velike količine informacij, ki jih prejemamo o koronavirusu prek novic, družabnih medijev, lokalnih in državnih oblasti ter zdravstvenih ustanov, počutimo preplavljeno, zato se je občasno težko izogniti negativnim mislim ali občutkom, na primer strahu, tesnobi ali obupu. Če se vam zdi, da je pri vas tako, poskusite omejiti količino informacij o izbruhu. Lahko vam bo pomagalo, če vir informacij uporabljate po odmerkih, morda omejite čas za družabne medije, gledanje novic ali branje o izbruhu na spletu. Čeprav je obveščenost pomembna, lahko hitro postanete tako osredotočeni na to, da vpliva na vaše vsakodnevno življenje in dobro počutje.


7. Morda vam je vaš zdravstveni strokovnjak svetoval spremembe zdravljenja v tem času. To lahko zajema tudi spremenjen urnik terapij ali jemanja zdravil. Razumljivo ste lahko zaradi tega zmedeni in lahko dvomite v svoj novi načrt zdravljenja ali svojega zdravnika. Prav tako ste lahko zaskrbljeni glede sprememb pri stranskih učinkih ali učinkovitosti novega načrta. Poskusite razumeti, da vam je zdravstveni strokovnjak priporočil spremembe zdravljenja zaradi varovanja vas in vašega zdravja v tem času, ko ste še posebej ranljivi. Te spremembe so verjetno namenjene zlasti podpori vašemu imunskemu sistemu in zmanjšanju tveganja okužbe. Če imate dodatne skrbi ali vprašanja, ali če ste zaskrbljeni glede svojega obstoječega zdravljenja v tem času, se nemudoma pogovorite s svojim zdravnikom, da boste razumeli kakršne koli spremembe ali to, da je potrebna sprememba, in da ste aktivno vključeni v odločitve o svojem zdravljenju.

8. Lahko se zgodi, da boste morali kljub izbruhu v skladu s prilagojenim načrtom zdravljenja obiskati bolnišnico, kjer boste prejeli terapijo, ali osebnega zdravnika. V tem času boste zagotovo zaskrbljeni glede potencialnega tveganja okužbe pri obisku. Lahko pomaga, če se s svojim zdravnikom pogovorite, ali je vaš obisk res potreben. Morda bo mogoče vaš naročeni obisk preložiti ali se posvetovati na drug način, npr. po telefonu ali virtualno. Če obiska ni mogoče preložiti, morate upoštevati usmeritve za zmanjšanje tveganja okužbe med obiskom ter na poti v bolnišnico in iz nje. Zapomnite si, da ste pomemben odločevalec pri svojem načrtu zdravljenja, v tem negotovem času pa se vam lahko zlahka zdi, da nimate nadzora. Če ste zaskrbljeni glede tega, kako koronavirus vpliva na vaše zdravljenje ali zdravje, se pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravstvenim strokovnjakom, da boste informirani in vključeni v odločanje in načrtovanje svojega zdravljenja.


9. Nenazadnje, poskusite ostati pozitivni! Raziskave kažejo, da pozitivno razmišljanje pomaga pri premagovanju tesnobe, bolj zdravem duševnem in telesnem počutju ter občutku večjega nadzora nad sabo in svojo okolico. Poskusite odmisliti najslabše scenarije ali kaj vse bi šlo lahko narobe, ker se boste zaradi tega lahko počutili slabše. Namesto tega upoštevajte te korake, da boste ostali kar najbolj zdravi v tem težavnem obdobju.
 

Prevedel Ibidem Group