EMPOWERING MYELOMA ADVOCACY ACROSS EUROPE


LinkedIn facebook twitter youtube

 

Зголемувањето на бројот на заболени од КОВИД-19 предизвика голема загриженост и принуди голем број на земји да спроведат мерки со цел да се запре ширењето на вирусот. Овие мерки се, во многу земји, многу рестриктивни и можат да вклучуваат социјално растојание и работа од дома во ситуација на само-карантин или изолација, со цел да се избегне инфекција на себе и други.

Информациите што ги добиваме секој ден ја зголемуваат загриженоста и стравот кај општата популација, а особено кај пациенти како што се пациенти со миелом и АЛ амилоидоза, кои можат да се чувствуваат особено ранливи за време на овој појава на коронавирус. Не можеме да заборавиме дека пациентите со карцином, а особено оние кои во моментот се лекуваат имаат ослабен имунолошки систем, ставајќи ги генерално изложени на поголем ризик од инфекција и ова важи и за коронавирус.

Ситуациите кои произлегуваат како резултат на рестриктивните мерки што ги преземаат државите за да спречат ширење на болести, како што е карантинот, ќе ги променат рутините кај луѓето во значителни периоди на време. Ова само по себе може да биде тешко време и може да предизвика негативни мисли и чувства на страв и вознемиреност. Знаеме дека во некои земји, овој карантин ќе трае еден месец или повеќе, всушност, сè уште не знаеме колку долго би можело да трае и колку долго ќе бидат ограничени. Поради ова, сега е поважно од кога и да било да се грижиме за сопственото физичко и ментално здравје.

Со помош на Фатима Кастано, психо-онколог, MPE подолу има сумирано неколку совети кои ќе ви помогнат да се справите, на најдобар можен начин, со затворањето дома.

1. Одвојте некое време за да ја направите домашната околина пријатна и релаксирачка, не само вашето физичко опкружување, туку и со работи што можат да ви помогнат да го отстраните стресот и да промовирате уживање, како што се книги, музика или други работи што можат да ви помогнат да го окупирате вашето време и умот на позитивен начин.

2. Рутина е секогаш добра за вашето физичко и ментално здравје. Во овој период одржувањето на вашата нормална рутина колку што е можно, или создавање рутина за себе, може да ви помогне да останете здрави и среќни. Бидете сигурни дека вашата рутина во овој период ги разгледува здравите навики како што се диетата, спиењето, физичката активност и слободното време.

3. Не го поминувајте целиот ден во пижами! Да се биде дома не значи дека не можете да го започнете денот на ист начин како што сте правеле пред карантинот. Ова може да ви помогне да се чувствувате повеќе поврзани со вашите нормални навики и со надворешниот свет и може да ги подобри вашите чувства на позитивност и продуктивност!

4. Доколку во овој период работите од дома и сте во можност да го сторите тоа, обидете се и да ја разликувате областа што ја користите за да работите и областа што ја користите за да уживате во слободното време. Обидете се да поставите „Домашна канцеларија“ со целата опрема околу вас за да ја извршите вашата работа што е можно понормално. Ова може да вклучува користење на резервна соба или агол од вашиот дом, како „работна зона“. Доколку имате можност да го сторите тоа, обидете се да ја задржите оваа работна зона одделна на местото каде што го поминувате слободното време, така да имате простор да се опуштите и да се одморите после работниот ден.

5. Во карантинот може да се чувствувате осамено, и важно е да го признаете ова за да спречите чувство на изолираност и исклученост од вашиот нормален живот и од надворешниот свет. Иако без сомнение ќе има ограничувања да бидете физички блиски до вашите пријатели, семејство и најблиски, за среќа има други начини да бидете во контакт. Закажување видео повици, редовни телефонски повици и одржување на контакт преку е-пошта, услуги за текстуални пораки и социјалните медиуми се сите начини на кои технологијата може да ви помогне да останете поврзани со вашите најблиски. Ако работите од дома, исто така, може да се чувствувате изолирано ако сте навикнати да работите во канцеларија. Размислете за закажување редовни повици за ажурирање или видео-конференции со вашиот тим, колегите, шефот и другите партнери за да бидете сигурни дека продолжувате да се чувствувате како дел од вашата работна околина.

6. Количината на информации што сите ги примаме за појава на коронавирус, преку вестите, социјалните медиуми, локалната и националната власт и нашите даватели на здравствени услуги може да се чувствуваат преголеми на моменти, а понекогаш е тешко да се спречи ова да не натера да размислуваме или почувствувајте негативни емоции, како што се страв, вознемиреност или очај. Ако сметате дека ова е случај, обидете се и ограничете ја количината на информации што ги примате за појавата. Можеби е корисно да се рационализира употребата на извори на информации; можеби треба да го ограничите износот на време што го трошите на социјалните медиуми, гледајќи вести или читате за појавата на интернет. Иако е важно да бидете информирани, лесно е да бидете многу фокусирани на ова што може да влијае на вашиот секојдневен живот и вашата благосостојба.


7. Вашиот професионалец за здравствена заштита може да предложи измени во третманот во ова време. Овие може да вклучуваат промени во вашиот распоред на лекување или лекови. Разбирливо, ова може да ве збуни и може да ве натера да го преиспитате вашиот нов план за нега, или вашиот лекар. Можеби исто така сте загрижени за промените во несаканите ефекти или ефикасноста на вашата нова рутина. Ве молиме, обидете се да запомните дека, ако вашиот здравствен професионалец препорача каква било промена во вашето лекување, ова е да ве заштити вас и вашето здравје во ова време кога сте особено ранливи; особено, веројатно е дека овие промени се направени за да се поддржи вашиот имунолошки систем и да се намали ризикот од инфекција. Ако продолжувате да имате проблеми или грижи или имате загриженост во врска со постојниот план за лекување во ова време, ве молиме разговарајте со вашиот лекар што е можно поскоро за да можете да разберете какви било промени, или ако е потребна промена и да бидете активни вклучени во одлуките за вашето лекување.

8. Дури и за време на оваа појава и според вашиот персонализиран план за грижа, можно е да мора да одите во болница за да го примите лекувањето или да го посетите вашиот лекар. Во овие времиња, неизбежно е да имате загриженост за потенцијалниот ризик од инфекција за време на вашата посета. Разговорот со вашиот лекар за тоа дали вашата посета е апсолутно неопходна може да биде корисна; може да има можност да го одложите вашиот состанок или да ја одржите консултацијата на друг начин, на пример преку телефон или виртуелно. Ако не постои можност да го одложите состанокот, треба да бидете сигурни дека ги следите сите упатства во врска со намалувањето на ризикот од инфекција за време и додека патувате до и од вашата посета во болницата. Запомнете, вие сте важен носител на одлуки во вашиот сопствен план за лекување и за време на овие несигурни времиња, лесно е да почувствувате недостаток на контрола – ако се чувствувате загрижени за тоа како вашата нега или здравје може да влијае на коронавирусот, вие треба да разговараат со вашиот лекар и здравствените работници за да останат информирани и да бидат вклучени во донесувањето одлуки и закажувањето на лекувањето.

9. На крај, обидете се да останете позитивни! Од истражувањата знаеме дека позитивниот начин на размислување може да ви помогне да се чувствувате помалку вознемирено, да се чувствувате поздраво во умот и телото и да имате повеќе контрола над себе и околината. Обидете се да не размислувате за најлошото или за работи што може да тргнат наопаку, бидејќи тоа може да ве натера да се чувствувате полошо. Наместо тоа, следете ги сите овие чекори за да останете што е можно поздрави во овој тежок период.

 

Преведено од Ibidem Group